Siirry suoraan sisältöön

Ohjeet elintarvikkeita myyville näyttelyasettajille

Elintarvikkeiden maistatus ja valmistus messuilla

Oikeanlaiset tuotteet

Messuosastolla ei tulisi käsitellä raakaa lihaa.

Kaikki elintarvikkeet on hyvä esikäsitellä valmiiksi ennen messuja (kypsentää, pilkkoa ym.), jolloin paikan päällä jää tehtäväksi vain kuumennus tai tarjoilu. Tämä myös säästää aikaa messutapahtumassa.

Oikeat säilytys- ja tarjoilulämpötilat

Kylmä kylmänä (yleensä alle +6oC), kuuma kuumana (yli +60oC).

Ei helposti pilaantuvia tuotteita (esim. kylmät ja lämpimät liha- tai maitotuotteet, sekä kasvisruoat) huoneenlämmössä tarjolle, kylmät tuotteet voi tarjoilla esimerkiksi kylmävaraajien päältä ja lämpimät lämpöhauteesta.

Tuotteiden säilytykseen on hyvä varata vähintään kylmälaukut, mielellään kylmiöt. Kylmälaukuissa ja kylmiöissä tulisi olla lämpömittarit. Lämpötiloja on hyvä mitata ja kirjata säilytyksessä vähintään kaksi kertaa päivässä.

Pisarasuojaus

Jos pisteessä valmistetaan, annostellaan tai kootaan asiakkaille tarjottavia maistiaisia, kannattaa valmistuspiste suojata esim. pleksillä tai niin, että valmistus tapahtuu kaukana yleisöstä.

Käsienpesupiste

Messualueen omien sosiaalitilojen lisäksi jokaisesta myyntipisteestä, jossa käsitellään helposti pilaantuvia tuotteita, tulisi löytyä käsienpesupiste: vähintään hanallinen kanisteri, nestesaippuaa ja paperipyyhkeitä.

Jos tarjolla on pelkkiä kuivaelintarvikkeita, makeisia tai kahvia, riittää käsiendesinfiointiaine.

Ruokaa käsittelevien henkilöiden tulee käyttää tartuntatautien leviämisen välttämiseksi vain elintarviketoimijoille varattuja käymälöitä, ei yleisiä asiakaskäymälöitä.

Maistatus

Maistatettavat tuotteet tulee pilkkoa valmiiksi muualla kuin messupaikalla ja annostella kerta-annoksiin.

Maistatuksessa tulee varmistaa, ettei asiakas itse pääse ottamaan tuotteita.

Maistattaja antaa kerta-annoksen asiakkaalle ja on varustautunut hanskoilla ja maskilla tai visiirillä.

Kertaalleen käytetyllä välineellä (esim. hammastikku) ei voi ottaa uutta maistiaista. Maistiaisia ei myöskään kannata pitää valmiina suurta määrää kerralla.

Ottimet

Ruoanottimia, leipä- ja voiveitsiä sekä elintarvikkeiden suojana olevia liinoja tai suojakupuja on vaihdettava useamman kerran päivän aikana. Myös kertakäyttöottimia kannattaa suosia.

Muistahan puhdistaa myös elintarvikepakkauksien pinnat, joihin asiakas koskettaa (esim. öljy- ja maustekastikepullot).

Jätteet

 Messuosaston jäteastiat tulee olla siistejä ja kannellisia. Muistathan tyhjentää riittävän usein.

Vastuuvapautus

Jos kyseessä on vähäriskinen toiminta, toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena, ilmoitusta elintarvikehuoneistosta ei tarvitse tehdä.

Pienimmät toimijat, kuten yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu, on vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta. Elintarvikealan toimijoilla on edelleen velvollisuus huolehtia omavalvonnasta.

Liikkuvat elintarvikevaunut ja huoneistot tekevät ilmoituksen elintarvikehuoneistotoiminnasta yhden kerran sen kunnan viranomaiselle,
jonka alueella he aloittavat toiminnan tai jonka alueella toiminnasta on aikaisemmin ilmoitettu.

Sen jälkeen he tiedottavat toiminnastaan vähintään neljä vuorokautta ennen toiminnan aloittamista niiden kuntien viranomaisille, kenen alueella toimintaa harjoitetaan.

Vastuuvapautuslauseke:

Tällä ilmoituksella Spelttisepät Ry:n ja Mukkulan Kartano Oy:n velvollisuus elintarvikelain noudattamisesta ja sen valvonnasta, koskien elintarvikkeiden tarjoilua osastolla, siirtyy allekirjoittaneelle.

Allekirjoittanut sitoutuu noudattamaan elintarvikelainsäädäntöä ja yleisiä hygieniaohjeita. Lisäksi toiminnassa ja valvonnassa allekirjoittanut huomioi kaikkia elintarvikealan toimijoita koskevia yleisiä vaatimuksia, kuten vastuukysymyksiä ja elintarvikkeiden jäljitettävyyttä.

Tämä sopimus oikeuttaa allekirjoittaneen pienien elintarvikenäytteiden tarjoiluun ja pakattujen mukaan otettavien tuotteiden sekä valmiin annosruuan myyntiin.

Pyydämme myös huomioimaan, että Mukkulan Kartano Oy:llä on anniskeluoikeus koko Makujen Messu alueella, joten omien alkoholijuomien tuominen tai nauttiminen messualueella ei ole Suomen alkoholilainsäädännön mukaan sallittua. Kaikki alkoholin myynti ja nauttiminen tapahtuu rajatuilla anniskelualueilla Mukkulan Kartano Oy:n luvalla.

Tiedotusta ei tarvitse tehdä, jos tarkoituksena on pelkästään jakaa messuyleisölle pieniä määriä:

  • paperikääreellisiä makeisia
  • keksejä tai muuta kahvileipää
  • sipsejä
  • kahvia